"Oranžády"

Ty uvozovky jsou správně, protože zažitej pojem "oranžový víno" je prostě špatně. Za prvé, barva vína je přeceňovanej parametr, a za druhé, oranžový víno vůbec nemusí mít oranžovou barvu.

Ale jasně, říkát jim "víno z bílých odrůd dlouho macerovaných na slupkách" by fakt nebylo moc praktický.

A protože jsme asi trochu hipstři, tak jsou teď VBODMS (ne? To se asi nechytne) naše největší úchylka.

Čím je to vlastně tak zajímavý? Hrozny nesměj být chemicky ošetřovaný, protože to následnýmu ležení na slupkách vůbec neprospívá. Obvykle jsou to tedy vína z bio(dynamických) produkcí. Do vína se ze slupek uvolní taniny, na které jsme jinak zvyklí z vín červených. Charakterem to tedy nejsou žádná lehoučká ovocná bílá, ale robustností a komplexitou jsou podobná spíš právě červeným vínům.

Bacha, moc nechladíme, optimálně 14-18 °C, jinak to zabijete.

Jinak metod výroby je spousta, ta původní gruzínská je "kvevri." O tom příště.

Jo a kdyby vám nějaký chytrák cpal, jaká je to novinka, tak neni. Naopak je to pravděpodobně nejstarší metoda výroby vína, ve světě dnes "znovuobjevená" (ale řekněte tohle gruzíncům, který takhle vína vyráběj nepřetržitě už několik tisíc let).