Není možné nemilovat argentinské víno. Je naprosto skvělé napříč kategoriemi, od nižších a středních tříd určených k běžnému, každodennímu pití (pro náruživé pijáky, jako třeba já) až po nejvyšší třídy „velkých“ vín, která sbírají ocenění napříč vinařským světem. A ve všech kategoriích je i skvěle cenově dostupné. Co víc si u vína přát? A protože před pár dny, 17. dubna, proběhl Světový den Malbecu, předkládáme malý článek o historii a současnosti vinařství v Argentině. Víno se dostalo do Arg...
Novinky a články
Ve slovníčku níže najdete vysvětlení nejpoužívanějších zkratek, které můžete najít na etiketách našich vín z Itálie, Španělska, Francie a Německa. O vinařském zákoně každé z těchto zemí se zde časem objeví samostatný podrobnější článek, stejně jako o dalších, které ve slovníčku nezmiňuji. Například vývoj italského vinařského zákona je nesmírně zajímavý, neboť se v jeho chaotické historii (a vlastně i současnosti) krásně odráží nátura italského národa jako taková. Itálie Italské označování a...
Portské víno, Porto, Oporto, v originále Vinho do Porto patří do kategorie tzv. fortifikovaných, tedy dolihovaných vín, produkované výhradně v údolích řeky Douro v severních provinciích Portugalska. Fortifikovaná vína podobného stylu se sice vyrábí i v jiných částech světa, označení Porto je ale označení vyhrazené jako ochranná známka původu pouze pro výrobky portugalské provenience. A co to tedy Portské přesně je? Charakteristicky se jedná o sladké, červené víno s vyšším obsahem alkoholu, obv...
Produkce Prosecca již překonala produkci Champagne a je tedy čas se na toto šumivé italské víno podívat trochu blíže. Začněme od začátku. Co to tedy to dnes tak často skloňované Prosecco je? V první řadě je to odrůda, původem nejspíše z Istrie. Dozrává později, je víceméně neutrálního projevu a v historických pramenech se objevuje od 16. století. Odrůdě se každopádně dnes říká Glera, což je důsledek úpravy italského zákona o víně z roku 2009. Věc se má totiž tak, že kdyby Prosecco byl oficiál...