Slovníček nejpoužívanějších pojmů a zkratek

Ve slovníčku níže najdete vysvětlení nejpoužívanějších zkratek, které můžete najít na etiketách našich vín z Itálie, Španělska, Francie a Německa. O vinařském zákoně každé z těchto zemí se zde časem objeví samostatný podrobnější článek, stejně jako o dalších, které ve slovníčku nezmiňuji. Například vývoj italského vinařského zákona je nesmírně zajímavý, neboť se v jeho chaotické historii (a vlastně i současnosti) krásně odráží nátura italského národa jako taková.

 

Itálie

Italské označování apelací vypadá jako zmatek, opravdu to zmatek je a poslední dvě zkratky výsledný dojem absolutního chaosu završují. Italští producenti vína zatím každopádně změny zákona v posledních letech víceméně ignorují a většina italského vína stále nese označení DOC, DOCG a IGT, takže na poslední dvě zkratky zatím moc často nenarazíte.

 

VTVino de Tavola, česky stolní víno. Vína odrůdově i množstevně neomezena, ale v této kategorii se nachází i několik velkých vín, dříve třeba tzv. „super-toskánská“ vína.

IGT - Indicazione Geografica Tipica, vína z oblastí, která nesplňují parametry pro DOC a DOCG, nemusí však nutně jít o horší vína; někdy k tomuto označení vinař sáhne proto, že chce vybočit ze striktních norem a zkusit vytvořit něco zajímavého jinými způsoby než těmi, které jsou specifikovány ve vinařském zákoně.

DOC - Denominazione di Origine Controllata, označení vína pocházejícího z určité oblasti s dodrženými zákonnými výnosy či dobou zrání. Druhý nejvyšší stupeň kvality italských vín. V dnešní době se tímto označením honosí na 500 oblastí.

DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garanta, nejvyšší stupeň kvality italského vína, toto označení nese jen 14 vinařských oblastí.

Classico – označení výběrového vína z nejlepších poloh

Superiore – označení vína vyrobeného ze sklizně výběrových hroznů. Obvykle mají vyšší obsah alkoholu.

Riserva – označení DOC vín, která zrála stanovený počet let.

Riserva speciale – vína, která zrála ještě déle než Riserva.

DOP - Denominazione di Origine Protetta, označení z nového vinařského zákona z roku 2011, které slučuje kategorie DOC i DOCG do jedné.

IGP - Indicazione Geografica Protetta, označení nahrazující IGT, též dle vinařského zákona z roku 2011.

 

Španělsko

D.O. - Denominacion de Origen, 67 základních apelací, stejná úroveň jako DOC v Itálii či AOC ve Francii.

D.O.Ca - Denominacion de Origen Calificada, vyšší stupeň apelace na úrovni italského DOCG. Nositeli tohoto označení jsou pouze dvě oblasti, La Rioja z roku 1991 a Priorat z roku 2001.

Vinos de Pago – nová kategorie, lehce nadřazená pojmu D.O. Je to označení jednotlivých vín a vinařství, která dříve nebyla v žádné denominaci a honosí se jedinečnými klimatickými a půdními podmínkami. Nyní takto označená vína produkuje pouze šest vinařství.

VDLTVino de la Tierra, vína, která nejsou v žádné denominaci, ale mají dostatečný místní styl a charakter. Ve Španělsku je v tuto dobu 35 oblastí s tímto označením.

VC Vino Comarcal, místní vína. Tyto méně regulované a kontrolované oblasti se obvykle snaží dosáhnout označení D.O.

VDM – ekvivalent českých stolních vín, uvádí se zde pouze země původu a barva, nejnižší kategorie.

Joven – mladý, mladá vína uvedená na trh rok či dva po sklizni, určená k okamžité konzumaci.

Sin crianza – bez sudu, zřídka se objevující označení mladých vín, která mají potenciál zrání v lahvi.

Cosecha/semi-crianza – vyšší kategorie vína, které i několik měsíců zrálo v barikovém sudu a má potenciál ke zrání v lahvi.

Crianza – znamená zrání (školení) v sudu. Toto označení se týká vybraných červených vín, která minimálně po dobu šesti měsíců zrála v novém dubovém sudu o objemu 225 l. Výjimkou jsou oblasti La Rioja a Ribera del Duero, kde je minimální doba zrání v sudu 12 měsíců. Vína po stočení zrají několik měsíců v lahvi.

Reserva – vybraná červená vína, zrající v dubovém sudu minimálně 12 měsíců, poté několik měsíců v lahvi. Opět jsou výjimkou apelace La Rioja a Ribera del Duero, kde je doba zrání v sudu i lahvi navýšena na minimálně 18 měsíců. Vína jsou zvlášť vhodná k archivaci.

Gran Reserva – nevyšší kategorie španělských vín, platí zde to samé jako u Reservy, jen doba zrání v sudu je navýšena na 24 měsíců a několik let v lahvi.

Fermentado en barrica/barrel fermented – označení bílých vín zrajících v barikovém sudu, je to něco jako ekvivalent označení Crianza, Reserva a Gran Reserva, které se ovšem používají pouze pro červená vína.

 

Francie

Francouzský vinařský zákon je poměrně zajímavý a byl vzorem pro vlastně všechny vinařské zákony v ostatních zemích (nejen) Starého světa, proto bude podrobněji rozebrán v článku věnovaném jen jemu, který se již připravuje. Zde je jen nejdůležitější přehled toho, co můžete najít na etiketě.

 

INAO - Institut National des Appelation d’Origine, institut založený roku 1935, jehož úkolem je spravovat systém kontroly původu a kvality vín v celé Francii.

Vin de Table/Vin de France – veškerá stolní vína bez označení odrůdy a původu, určená ke každodennímu pití. Většina tohoto vína se spotřebuje přímo ve Francii a patří sem cca 40% veškeré francouzské produkce vína.

Vin de Pays/IGP – kategorie o stupeň výše než Vin de Table, s vyznačeným původem a individuálním charakterem. Dříve se též většina těchto vín spotřebovala přímo ve Francii, dnes se ale již běžně a úspěšně exportuje. Mnozí vinaři dávají tomuto označení přednost před AOC, které je mnohem více svázáno předpisy a neumožňuje žádné experimenty.

VDQS - Vin De' limité de Qualité Supérieure, již jde o přísně kontrolovaná vína, ovšem s povoleným vyšším limitem produkce než AOC. Tato kategorie dnes již zaniká a produkce spadá pod kategorii AOC

AOC/AOP - Appellation d' Origine Contrôlée, označení všech nejkvalitnějších francouzských vín. Vína v této kategorii jsou přísně kontrolována, mimo jiné přihlíží se i k takovým detailům, jako způsob řezu vinného keře či hustota osázení. AOC vína tvoří cca třetinu francouzské produkce vína.

Premier Cru/ Grand Cru - slovo „cru“ je odvozené od slova „croitre,“ dařit se. Je to úřední ohodnocení nejlepších vinic v určitých oblastech. Tento systém klasifikace je nesmírně složitý a komplikovaný, navíc není ve všech oblastech stejný, ale je různě místně modifikovaný. Vína s tímto označením jsou naprostým vrcholem francouzské produkce a není možné u takto označených lahví sáhnout „vedle.“

 

Německo

...a zároveň tak trochu i Rakousko, neboť většina pojmů je duplicitní a zákony si jsou navzájem dost podobné. Důležité vědět je to, že německá a rakouská vína jsou odlišovaná podle cukernatosti moštu, vyjádřené v °Oeschle.

 

VDP – zkratka asociace, která sdružuje dnes asi 200 nejlepších producentů vína v Německu. Členové své vína označují nálepkou na hrdle.

Tafelwine – stolní víno, musí být z povolených odrůd a oblastí. Obsah alkoholu je minimálně 8,5%.

Landwein – zemské víno, musí pocházet z jednoho z 19 určených regionů a minimální obsah alkoholu je 9%.

QbAQualitëtswein, jakostní víno, musí pocházet z povolených odrůd z jednoho z 13 povolených regionů, který musí být označen na etiketě. Minimální obsah alkoholu musí být 7%.

Prädikatswein/QmP - Qualitätswein mit Prädikat, přívlastková vína, nejvyšší úroveň kvalifikačního systému v Německu. Hrozny musí pocházet z jedné z 39 podoblastí v 19 oblastech. Dále jsou tato vína dále rozlišována dle cukernatosti moštu

  • Kabinett – český ekvivalent kabinetní
  • Spätlese - český ekvivalent pozdní sběr
  • Auslese - český ekvivalent výběr z hroznů
  • Beerenauslese - český ekvivalent výběr z bobulí
  • Eiswein - český ekvivalent ledové víno
  • Trockenbeerenauslese - český ekvivalent výběr z cibéb

 

Zdroje: petrus-vino.cz, inao.fr, decanter.com, ccplan.cz, vino.cz, wikipedia.org, germanwinesociety.org, totalwine.com, italianwines.cz

Fotografie a ilustrace: travelweekly.com, connoisseurwines.net, espavino.com, wwcellars.com

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení