Vican

Hele jo, je to trochu trapný. Tomáš Vican je takovej ten českej šoubyznysman, dělá takový ty úděsný český filmy/seriály jako Špindl/Vinaři, takže jsme na jeho nápad založit si vinařství (první ročník 2016) koukali se shovívavým posměchem. Ale pak se nám jeho vína stejně nakonec díky agresivnímu marketingu dostaly do ruky a víte co? Ono to nebylo vlastně vůbec špatný. Zaujaly jeho vlašáky a velmi sympatická snaha vykašlat se na to klasické moravské "musíme mít od každé odrůdy něco, i když nám to tu roste úplně na hovno!." Takže hromady vlašáků, a slušných, a protože je nováček na trhu, tak za velmi přátelskou cenu.

Ještě víc nás ovšem posléze zaujala jeho iniciativa v rámci kvevri. S pár kámoši založil Kvevri klub, z Gruzie si přivezli hromadu amfor a otevřeli Kvevri house v Bulharech. A v roce 2017 vypustili na trh první svoje kvevri vína. A víte co? Ono se to povedlo. Jasný, neni to nic těžkýho, když má vinař dobrej materiál, ale stejně. A navíc, na rozdíl od některých nejmenovaných hambářů Vican vypustil vína na trh za směšně nízkou cenu. To asi moc dlouho nevydrží, tak užívejme, dokud můžeme!

Jinak ročník 16 je zatím mlaďoučký, sice skvěle pitelný, ale je tu slušnej potenciál ke zrání.

http://www.vican.wine/